Egy multinacionális vállalat egyik vezető munkatársaként Bódy Kornél gondolt egy merészet, és 2004-ben saját vállalkozásba fogott. Azóta a fröccsöntött műszaki műanyag termékek gyártásával foglalkozó Plasticor Kft.-t milliárdos forgalmú céggé fejlesztette. A társaság operatív vezetéséből egy szervezetfejlesztési folyamat eredményeképpen kicsit hátrébb lépő alapító fő célja, hogy a következő években több saját terméket is kifejlesszenek.
Heszler Róbert

Öt évvel ezelőtt Bódy Kornél a szibériai Irkutszk felé vette az irányt, ahol nem várta külön program, csak a szállása volt lefoglalva. De hamar feltalálta magát: a kint töltött egy hónap alatt többek között hegyet mászott, fürdött a Bajkál-tóban, tájfutóversenyen vett részt. Mégsem holmi céltalan üdülésről volt szó: a Plasticor Kft. alapító ügyvezetőjét a szervezetfejlesztési tanácsadók küldték ki Szibériába, egy hónapig be sem tehette a lábát a saját cégéhez.
2015-ben ugyanis a társaság dinamikus fejlődése megállt, és ezzel elindult egy útkeresési folyamat. „Ennek eredményeképpen be kellett látnom, hogy fel tudtam építeni a céget, de a működtetése terén már nem vagyok olyan jó” – idézi fel az akkori időszakot Bódy Kornél. Arra még visszatérünk, hogy a szibériai út mennyire bizonyult sikeresnek, de előtte érdemes megnézni, honnan indult a műanyagfröccsöntéssel, szereldei tevékenységgel, szerszámkészítéssel foglalkozó cég vezetője.

DUNÁNTÚLRA VITORLÁZOTT

A Miskolcon felnőtt Bódy Kornél szíve szerint testnevelőtanár lett volna, de már akkor úgy látta, hogy ez nem egy túlzottan megbecsült szakma, így a középiskola után a stabilabb jövővel kecsegtető mérnöki pálya felé orientálódott. A Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karának hallgatójaként a negyedik évfolyamot követően halasztott egy évet és 1990-ben tapasztalatszerzés céljából kiment Bécsbe a Siemenshez gyakornoknak. „Nagyjából ott is annyit dolgoztak, mint Magyarországon, viszont azt láttam, hogy a munkában sokkal hatékonyabbak” – vonja le a kint töltött év egyik nagy tanulságát Bódy Kornél. Felmerült benne, hogy marad Bécsben, de a felsége, Lukács Katalin unszolására végül hazatértek. Az egyetem utolsó éve alatt már szerviztechnikusként dolgozott a debreceni Microsystem Kft.-nél, a diploma megszerzését követően pedig a Dunántúlra költözött. A hobbija ugyanis már akkor is a vitorlázás volt, emiatt a Balaton közelében szeretett volna letelepedni.
A Bakony Műveknél gyorsan haladt felfelé a ranglétrán, eleinte Várpalotán gyáregységi főmérnök volt, majd a veszprémi központban termékmenedzserként a vállalat forgalmának ötödéért felelt. Amikor segítségével eladták a német JSCH Gmbh-nak a várpalotai üzemet, akkor az ottani gyáregység vezetőjévé nevezte ki az új tulajdonos. Három évvel később átigazolt az egyik nagy veszprémi vállalathoz, a Pepperl+Fuchs Kft.-hez, ahol termelésvezetőként tevékenykedett. „A munkaidőm egyharmadában magyarul, egyharmadában németül, egyharmadában angolul kellett kommunikálni” – idézi fel, hogy igazi multikörnyezetbe került a nagyvállalatnál.

BICIKLIVEL BUDAPESTEN IS

Bódy Kornél meglehetősen aktív életet él. Jól mutatja ezt, hogy a cégautója leginkább kihasználatlanul parkol a telephelyükön, inkább biciklivel jár munkába. „Amikor Budapestre megyek tárgyalni, vagy kiállításra, akkor is kerékpárral megyek a vasútállomásra, majd miután a vonattal a fővárosba értem, ott szintén biciklivel közlekedem” – említi az ügyvezető. Amikor mégis autózik, akkor egy Ford Transitot használ, mert abba beleférnek a család kerékpárjai, sífelszerelései, és a lakókocsijukat is tudják vele vontatni. A vitorlázás, síelés és kosarazás mellett tíz éve jógázik, szintén kedvenc sportja a tájfutás és a jégkorong, de a helyi teniszversenyeknek is rendszeres résztvevője.

BESZÁLLÍTÓK BESZÁLLÍTÓI

Újabb három év után ismét válaszúthoz ért. A döntő szót ismét felesége mondta ki, aki azt tanácsolta neki, hogy az alkalmazotti lét helyett inkább indítson egy vállalkozást. Mivel ez már amúgy is céljai között szerepelt, és volt némi spórolt pénze, 2004-ben megalapította a Plasticor Kft.-t. Az autóipari cégek beszállítóinak beszállítójaként hamar dinamikus növekedésbe kezdtek. A használtan vásárolt műanyagfröccsöntő géppel induló sikeres vállalkozás ma már két csarnoképületben, 2400 négyzetméteren termel, és 75-80 munkatársat foglalkoztat.
Megrendelői körüket döntően a Magyarországon működő multinacionális vállalatok adják. Kezdetben ezen a téren az autóipar dominált, de most már a részaránya kisebb, 30-35 százalékot tesz ki. 50 százalékot adnak az elektronikai termékekhez gyártott részegységek, így a mosógépektől kezdve a porszívókon át a bankautomatákig bezárólag sokféle termékben megtalálhatók az alkatrészeik.
Ezen a speciális területen a távol-keleti cégek sem jelentenek számukra konkurenciát. „Egyrészt fontos a megrendelőknek a földrajzi közelség, a döntő részük Veszprém 100 kilométeres körzetében található – kezdi sorolni a versenyelőnyeiket az ügyvezető –, az év elején a koronavírus-járvány miatt elakadó kínai szállítások is megmutatták ennek a fontosságát. Másrészt a mi területünkön, a műszaki műanyag fröccsöntésnél sokat kell konzultálni, akár apró részletek miatt is, ebben mi jobbak, rugalmasabbak vagyunk, mint a távol-keleti beszállítók.”

SAJÁT TERMÉKEK

A Plasticornál a 2008-as válságot nem élték meg nehezen, hiszen éppen hatalmas felfutásban voltak a megrendeléseik. A 2010-ben elért évi 301 millió forintos nettó árbevételüket pedig 2015-re több mint a háromszorosára, egymilliárd forintra növelték, de ezen a szinten egy kicsit elakadtak. „Akkor egy nagy kiscég voltunk, mi viszont egy kis nagycég szerettünk volna lenni, ami óriási különbség” – idézi fel Bódy Kornél, akinek be kellett látnia, hogy ennek a váltásnak ő maga volt a legnagyobb akadálya. „Mindenről tudni akartam a cégnél, mert minden folyamat érdekelt, viszont ez sok energiámat elvonta” – emlékszik vissza. Megint a felesége hozta a megoldást, ő győzte meg arról, hogy vonjanak be egy professzionális szervezetfejlesztési tanácsadót.
Az elmúlt években ennek megfelelően, kiépítettek egy komoly vállalati struktúrát, az operatív ügyek intézését pedig egy vállalatirányításban otthonos cégvezetőre bízták. A szibériai útnak is köszönhetően Bódy Kornél felismerte azt, hogy mi lehet az, amiben leginkább segíteni tudja a céget. „Ötleteim, innovatív készségem, tapasztalataim, kapcsolatrendszerem, leginkább ezek válhatnak a cég hasznára” – foglalja össze az útkeresése eredményét az alapító. A beszállítói szerepkör terén az a céljuk, hogy ne pusztán egy kihelyezett termelési helyszínként, hanem stratégiai partnerként tekinthessenek rájuk a megrendelőik. A fő víziójuk pedig az, hogy minél több saját termékük legyen. Már van megvalósított csőtakaró, csőleszorító és rögzítő rendszerük, de még több ilyen fejlesztéssel szeretnének előállni.

Az alapító számos elképzelése vár még kidolgozásra, K+ F pályázaton is indulnak, de már lefoglalták az invent.hu
domaint is. Utóbbi révén majd olyan feltalálókat keresnek, akiknek vannak ötleteik, viszont a megvalósításban segítséget várnának. A Plasticor pedig ezeket gyárthatná, fejleszthetné, forgalmazhatná.

„Az elmúlt időszakban komoly beruházásaink voltak, megvásároltuk az eddigi legnagyobb gépünket, amit két kamion hozott, új robotokat állítottunk üzembe, így nagyon rosszkor jött a válság” – mondja Bódy Kornél. Ugyanakkor a cégért nem aggódik, mert a szervezetfejlesztési munkájuk révén a társaságot jó csapat vezeti. Amennyiben pedig a járványhelyzetet követően talpra áll a gazdaság, akkor a jelenlegi évi egymilliárd forintos árbevételről akár a kettő-ötmilliárd forintos szintig is növekedni tudnak.
Másfél éve már Bódy Kornél felesége is a cégnél dolgozik, a HR terület tartozik hozzá. A két legnagyobb gyermekük ugyan messze jár a műanyagipartól, hiszen az egyikük orvosnak, másikuk pszichológusnak tanul, viszont az alapító szavaiból az derül ki, hogy szeretné, ha egyszer majd a gyermekeit is bevonhatnák a cég működésébe. A Plasticor Kft. szakmai tevékenységét a közelmúltban egy díjjal is elismerték: 2019-ben megkapták a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által alapított Az Év Vállalkozása Díjat.